måndag 6 januari 2014

Om att vara ett problem och om att inte vara ett problem - att le och hålla med...


Flera läkare har haft stora problem med mig genom åren.
Det har varit riktigt synd om dem.
Jag har nämligen inte alltid gjort som de velat.
Jag har ibland sagt emot och det har hänt att jag stoppat läkare som jag sett gjort ett misstag.
Alla människor kan tappa balansen, alla kan ha en dålig dag och även läkare är nya när de är nya.
Jag tycker väldigt bra om att jobba med bra läkare - det är fantastiskt.
Jag tycker extremt illa om att arbeta med kaxiga, självgoda, ignoranta typer som beter sig illa.
Jag har stor förståelse för läkare som blir stressade och som tappar greppet vid något tillfälle.
Skulle ingen göra det skulle de inte vara mänskliga.

Vid två tillfälle under mina år på Karolinska har jag tagit Laerdalblåsan ur händerna på läkare - jag har skrivit om det i tidigare inlägg. När jag sett att läkaren ventilerat barn så snabbt att ingen luft hunnit passera ut mellan inblåsningarna, när saturationen börjat gå ner i stället för upp och personalen börjat skrika och stressa upp läkaren ännu mer och denne då ökat hastigheten på inblåsningarna och pulsen till slut börjat dippa har jag ställt mig bredvid, sagt att de ventilerat väldigt länge och att jag tagit över en stund. Båda har stirrat på mig med förvirrad blick och jag har då lugnt men bestämt skjutit dem åt sidan, väntat tills en del gas hunnit passera ut och sedan har jag övergått till lugnare frekvens. Båda barnen har stabiliserats snabbt och båda läkarna har tackat mig efteråt. Jag har sett i bådas blick att de insett vad de gjort fel direkt de sett hur jag gjort. Det är stor skillnad att ha arbetat i 25 år som specialiserad sjuksköterska mot att vara oerfaren läkare belastad med enormt ansvar, kraven från personal och föräldrar osv. Inget är så viktigt som samverkan mellan yrkesgrupper i vården. Läkarna som manövrerade ut mig från neonatalvården 2010 visste hur lätt det var att få mig att ställa upp och ta över när en mamma vägrade tala med dem.

Många berömde mig den natten och den nästföljande för min förmåga att hantera svåra situationer. En undersköterska som arbetat dagen innan och kände till läkarnas inställning - att barnets vård skulle avslutas snarast - påminde mig morgonen efter avslutet om en situation jag hade glömt. En pappa några år innan hade blivit arg för att hans barn hade skadats under förlossningen. Han hade varit så aggressiv på neonatalavdelningen att man varit rädda för honom. Läkarna hade försökt tala med honom upprepat utan resultat. När vi kom till natten fick vi rapport om att man skulle ringa väktare som skulle ta bort mannen från avdelningen. Jag hade inte den pappans barn men tänkte att det var bättre att försöka lugna honom än att han inte skulle få vara nära sitt barn. Jag gick inte till min egen vårdsal utan till den mycket upprörde pappan som stod en bit bort i korridoren. Efter ett kort samtal bröt han samman och började gråta och situationen vände. Jag hade glömt den händelsen men uskan påminde mig. Jag kände mig uppskattad mina sista dygn innan jag blev anklagad för mord. Läkarna hade tackat mig upprepat för att jag avslutat barnets vård, uskans hade sagt till mig att många tyckte att jag var fantastisk i min yrkesutövning... De som utsatte mig för komplotten har belönats med chefstjänster av verksamheten och jag fick veta för någon månad sedan att en eller flera av dem fortfarande sprider lögner om mig för att skada mig yrkesmässigt.

När man i Vård 77 reformen år 1977 beslutade att höja nivån på sjuksköterskors utbildning var ett av målen att vårdens största yrkesgrupp skulle ha tillräcklig kunskap för att kunna ge läkare konstruktiv kritik, att man skulle kunna reagera och agera om en läkare började bli senil eller var drogad på arbetsplatsen, att man skulle kunna utvärdera nya läkares kapacitet och skydda patienter från de olämpliga och att man skulle bli tillräckligt trygg i sin yrkesroll för att stå upp mot läkare vid vanvård och övergrepp.

Blicken hos dessa båda föräldrar kallas 1000 yard stare.
De har den fortfarande nära tre år efter övergreppet.
Deras flickas öde och mammans svåra handikapp efter förlossningen är en av orsakerna till att sjuksköterskor och barnmorskor vid enstaka tillfällen måste våga gå emot läkare.
En störd läkare kan man förstå men de sex personerna som höll nere mammans ben och de fyra som hävde sig på hennes mage, vad tänkte de egentligen??
Man kan akutsnitta inne på ett förlossningsrum.

Varje sjukhus bör upprätta regelverk som skyddar personal som går emot läkare när det krävs.
Sjukhuschefen bör vara ansvarig för att det finns klara riktlinjer som omfattar alla kliniker, som är väl kända av all personal och som är implementerade i allas tänkande. Det skapar trygghet för alla.



Johanna Svenssons dotter Hilda avled under den 55 timmar långa förlossningen.
Den ansvarige läkaren har åtalats, misstänks för vållande till annans död och har nu också blivit av med sin legitimation.
- Dödsorsaken var bruten nacke. Han drog och slet i henne tills hon dog, säger mamman.
Expressen har granskat läkarna som på senare tid har blivit av med sina legitimationer - eller är på väg att bli det.
En av dem dömdes nyligen för grova sexuella övergrepp mot barn på en vårdcentral. En annan sitter i fängelse efter att ha sexofredat flera av sina kvinnliga patienter.
I granskningen förekommer också läkare som förskrivit stora mängder narkotikaklassade läkemedel, som dömts för grovt narkotikabrott, och som avtjänar fängelsestraff.
Johanna Svensson, 28, från Aneby är en av de misstänkta läkarnas offer.

Hade svåra smärtor

I maj 2011 skulle hon föda sitt första barn, dottern Hilda, på Höglandssjukhuset i Eksjö. Värkarna hade startat fem på morgonen den 1 maj, när hon först kom in till sjukhuset med sin sambo Alfred Svärd, 29. De skickades hem, men återkom vid midnatt efter att den blivande mamman fått en blödning.
Johanna Svensson var i vecka 41. Hon var helt öppen, med svåra smärtor. Bedövningarna hjälpte inte. Förlossningen pågick i 55 timmar, men den nu 67-årige läkaren ville inte göra ett kejsarsnitt.
- Först höll det på i 55 timmar ungefär utan att det hände någonting. Jag var helt slut. Kände att jag inte kunde föda normalt, men då kom han fram till att de skulle använda sugklocka.

Orsakade flera benbrott

- Jag ville att han skulle göra ett snitt hela tiden, och de förberedde för snitt, men han envisades med att det var sugklocka som gällde. Då gjorde han nio dragningar, men det hände ingenting. Sedan tog han till tången, och det gick inte heller. Så han...bröt ju nyckelbenet på henne. Han fick föra in hela handen helt enkelt, både fram och bak, och bröt nyckelbenet på henne och överarmen, berättar Johanna Svensson.

"Var totalt nerblodade"

Hon skrek och grät av smärta. Hilda kom till slut ut - men hon levde inte. Återupplivningsförsök misslyckades.
- Sköterskorna var totalt nedblodade och grät och grät. Det var som ett slakthus. Så där får det inte gå till. Till sist hade jag, jag tror det var sex personer som höll mina ben bakåt, och fyra som pressade mig på magen så att jag inte fick luft. Jag kände att jag var på väg att dö.
Johanna Svensson akutopererades och hade omfattande skador kring underlivet. Hon fick gå med stomipåse i fem månader.

Har tvingats operera

I dag är hon inkontinent.
- Jag tror att jag har fått göra fyra skönhetsoperationer där nere och det är fortfarande inte bra, säger hon.
Obduktionsrapporten visade att dödsorsaken sannolikt var "ett brott genom halsryggen med blödningar i ryggmärgskanalen", samt att skadornas utseende tydde på att de uppkommit i samband med "långvarig förlossning med tång och sugklocka".
- Det var totalt elva skador på flickan. Dödsorsaken var bruten nacke. Han drog och slet i henne tills hon dog, helt enkelt. Det är helt galet.
Efter att Johanna Svensson och Alfred Svärd läst obduktionsrapporten, polisanmäldes läkaren - som gick i pension den 30 april förra året. Hans sista arbetsdag var den 26 oktober 2011. Läkaren har nu åtalats misstänkt för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Inte läkt efter två år

Rättegången är planerad att börja i slutet av februari.
- Han kan inte ha någon barmhärtighet. Han är ändå 67 år och kan inte erkänna att han har gjort något fel. Två år senare är jag fortfarande inte läkt.
- Men jag är väldigt tacksam att jag har vår son Sigge som är ett år nu. Jag är glad att jag kunde få fler barn, säger Johanna Svensson som väntar tillökning på nytt i slutet av januari.

Fick indragen legitimation

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutade i början av november att återkalla läkarens legitimation eftersom han bröt mot riktlinjer för hur länge en förlossning får pågå innan ett kejsarsnitt ska göras. Läkaren har "gjort sig skyldig till grov oskicklighet alternativt oskicklighet", skriver nämnden.
- Det är skönt att de kommit fram till detta i och med att han själv hävdar att han inte har gjort något fel. Det kan vi inte begripa när han tog vårt barn från oss och orsakade mig skador som jag alltid kommer tvingas leva med.
Familjen ser fram emot rättegången, och att få ett avslut för att ge Hilda rättvisa.
- Jag orkar för min dotters skull. Jag måste göra allt jag kan för att ge henne upprättelse, säger Johanna Svensson.


Läs även http://barnsjukskoterskans.blogspot.se/2012/01/httpwww.html


Komplettering 2015-07-23
http://www.expressen.se/nyheter/han-var-sa-himla-hardhant-mot-mig/
Johanna Svensson skadades efter att läkaren begått ett misstag – och hennes barn dog. Foto: Lars Andersson
Johanna Svensson skadades efter att läkaren begått ett misstag – och hennes barn dog.Foto: Lars Andersson

"Han var så himla hårdhänt mot mig"


Förlossningen pågick i nästan ett dygn.
Till slut dog lilla Hilda och Johanna Svensson skadades efter att läkaren begått ett misstag - vilket har lett till att han blivit av med sin läkarlegitimation.
Fyra år senare är hennes kropp fortfarande inte återställd och sorgen är stor.
– Det blev inte som vi tänkt oss, det blev en katastrof, säger Johanna Svensson, 29, Aneby.

Det var i maj 2011 som Johanna Svensson och sambon Alfred Svärd kom till sjukhuset i Småland efter att värkarna satt i gång. Men de skickades hem och vid midnatt kom de tillbaka efter att Johanna Svensson fått en blödning. Hon var då i vecka 41, var helt öppen och hade svåra smärtor.
– Jag hade så satans ont. Jag fick hjälp med smärtlindring men det var inget som bet. Det gjorde så himla ont. När man skulle till och krysta så funkade det inte, säger Johanna Svensson.

Ville ha kejsarsnitt

Hon ska ha sagt att hon inte kunde föda vaginalt utan ville ha kejsarsnitt. Men förlossningsläkaren använde i stället sugklockan trots att en barnmorska påpekade att det var olämpligt på grund av omständigheterna, enligt domen. Efter nio dragningar hände fortfarande ingenting. Läkaren tog till tången - men inte heller det fungerade. I stället bröts barnets nyckelben och överarm.
När lilla Hilda till slut kom ut var hon död.
– Han var så himla hårdhänt emot mig när han skulle undersöka mig. Jag sa till den ansvariga sköterskan att jag inte ville ha honom. Kemin stämde inte men då fick vi höra att han var en väldigt erfaren läkare. I stället tog han barnet ifrån oss. Hade de bara gjort ett kejsarsnitt som jag ville hade vi haft henne i dag, säger Johanna Svensson.

Fick akutopereras

Johanna Svensson skadades och tvingades akutopereras för skador i underlivet och har därefter fått gå med stomipåse, gjort fyra plastikoperationer och har fortfarande problem med magen.
– Jag har fortfarande väldigt ont och det är mycket som jag inte kan göra. Jag blir ständigt påmind om det, så fort jag går på toa eller tittar i spegeln. Det går inte en dag utan att jag tänker på det. Jag önskar att vi skulle slippa det, det tar så mycket energi, säger Johanna Svensson.

Läkaren polisanmäldes

Efter händelsen polisanmäldes läkaren och han åtalades misstänkt för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Tingsrätten friade mannen då det inte fanns bevis att barnet hade överlevt om läkaren valt kejsarsnitt i stället. Däremot har läkaren, som gått i pension, blivit av med sin läkarlegitimation.
Enligt förvaltningsdomstolen, som kom med beslutet tidigare i år, har han agerat grovt oskickligt vilket har påverkat allmänhetens tillit till honom som läkare. De menar även att hans oskicklighet kan påverka patientsäkerheten i framtiden och man ifrågasätter om han skulle följa riktlinjer i fortsatt yrkesutövning.
Expressen har varit i kontakt med läkaren som inte vill ge några kommentarer.